Pasning og Pleje

 

 

Buret 

Bundlaget skal være af høvlspåner, og hvis I har så put lidt aviser under høvlspånerne. Oven på høvlspånerne skal der være hø. Ikke for meget men nok til at de kan putte og lege i det. Marsvinene kan godt lide at have noget at gnave i, det vil sige pinde og kviste. Da det udvikler deres tandvækst og styrke. De skal gerne have renset bure en gang om ugen, eller senest hver 14. dag.

 

Et meget beskidt bur ser sådan ud

 

og et nyrenset bur ser sådan ud

 

Foder og vitaminer

Marsvin skal have meget C-vitamin da de ikke kan danne det selv. C-vitamin kan de få igennem mange ting bla. gulerødder,kinakål,kartofler og mange flere. symptomerne på mangel af C-vitamin er: Løse tænder,svaghed i immunforsvaret, blødninger i huden og ny uddannelse af celler.

Man kan købe specialfoder med tilsat C-vitamin specielt til marsvin. Den slags foder jeg vil anbefale er af mærket Verselle-Laga, og produktet hedder Karvia Crispy (og kan købes i plantorama.)Husk at de skal have grønt hver dag.

 

Indhegninger

Marsvinene vil elske at få lov til at komme på græs en gang imellem. Så lav en indhegning til dit marsvin ude i haven (min. 1x1 meter per marsvin.)

Hav gerne nogle ru fliser til at ligge ude i indhegningen. Da det sliber kløerne ned naturligt, istedet for at I selv skal klippe dem. Marsvinet kan ikke lide det og der er fare for at klippe for langt ind.

 

Kløerne

Marsvinet kan ikke lide at får klippet klør. Da det ikke er natuligt for den. Der er risiko for at I klipper for langt ind, og det er skadeligt for marsvinet. klørene skal helst slides naturligt ned, ved at have fliser i Indhegningen, som beskrevet ovenfor.

 

Vand

Marsvinene skal gerne have vand hver dag, og senest hver anden dag. Vandflaskerne skal renses når de trænger til det, eller senest en gang om måneden. 

 

Mineralsten

Marsvinene skal gerne have mineralsten i deres bur. Det styrker deres tænder, og tungen bliver mere ru. Prøver I at mærke på tungen af et marsvin, er den meget blød. Prøv at give den en mineralsten, og mærk på den en måned efter og så er den meget ru.